Het Samenwerkingsverband >>
Voor ouders >>
Voor professionals >>
Onze scholen >>

Nieuws

28 juni 2018

Collega's uit Noord-Holland wisselen uit met Duitsland en Estland

25 collega’s uit het voortgezet onderwijs in Noord-Holland namen in juni deel aan een uitwisseling naar Duitsland (Halle, Leipzig, Magdeburg en Berlijn).

 


Collega's uit Noord-Holland wisselen uit met Duitsland en Estland
Doel
Het doel van de uitwisseling is om te leren hoe de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt vanuit het onderwijs te vergroten. De collega’s bezochten diverse organisaties en projecten in Duitsland en kwamen vol energie en inspiratie terug.

 

Maatwerkarrangementen
Eén van de organisaties is SBH (Stiftung, Building & Handwerk). SBH biedt diverse maatwerkarrangementen aan jongvolwassenen zonder diploma en/of werk. Het meest belangrijke is om de motivatie van de jongere aan te spreken en hem of haar met plezier te laten leren. Dit doet SBH door een combinatie tussen ‘praktische workshops’ (o.a. techniek en verzorging), onderwijs (o.a. Engels en rekenen) en persoonlijke ontwikkeling (o.a. job coaching). De jongere kiest welke workshops het beste bij hem/haar passen. Het team van SBH ondersteunt de jongeren interdisciplinair: verschillende vak experts (o.a. kappers en technici), pedagogen, psychologen en maatschappelijk werkers werken samen om de jongere te ondersteunen in de weg naar werk en/of een beroepsopleiding.

 

Productief leren
Op een school voor ‘productief leren’ gingen de deelnemers in gesprek met leerlingen. Productief leren is een vorm van voortgezet onderwijs, waarbij jongeren drie dagen stage lopen en twee dagen onderwijs volgen. De eerste zes weken van een schooljaar zijn volledig gericht op groepsvorming en beroepsoriëntatie van iedere jongere met als doel dat hij / zij zelfstandig een stageplek vindt. De opzet lijkt in eerste instantie op het praktijkonderwijs, met als verschil dat de ervaringen tijdens de verschillende stages als leermateriaal gebruikt worden in het onderwijs. De ervaringen tijdens de stages vormen de basis voor het leren in de klas. Heeft een jongere bijvoorbeeld geleerd een motor uit elkaar te halen? Dan krijgt hij/zij de opdracht dit te verwerken in een correct gespeld (Duits) stappenplan en dit uit te leggen aan de klas (presentatie- vaardigheden). Het gesprek met de deelnemers aan de uitwisseling was een mooie manier om Engels te oefenen. Alles wat geleerd wordt is zo veel mogelijk toegepast. Zowel de eerlijkheid van de leerlingen over hun school, als de bevlogenheid van de leraren waren betoverend.

 

Ervaringen delen
Binnenkort komen de collega’s uit Noord-Kennemerland bij elkaar om te bespreken wat zij mee hebben genomen naar Nederland. Hieronder alvast een voorproefje:
- We zijn op de goede weg in Nederland. We luisteren echt naar de leerling, kijken wat hij/zij nodig heeft en proberen het onderwijs daarbij zo passend mogelijk te organiseren.
- De meeste scholen onderhouden goed contact met stageplaatsen van leerlingen, zodat datgene wat de leerling op school en op stage leert goed op elkaar aansluit.
- De aandacht voor persoonlijke ontwikkeling van een leerling binnen het onderwijs kan nog sterker. Ook de samenwerking tussen scholen en bedrijven kan nog sterker.
- Het is handig om één coördinatiepunt-/persoon te hebben voor onderwijs, werk, hulp, wonen en inkomen, zodat dit goed op elkaar afgestemd is voor iedere jongere.
- Het is inspirerend om met collega’s uit Noord-Holland goede inhoudelijke gesprekken te voeren, elkaar te inspireren en van elkaar te leren. We krijgen er energie van!

 

Uitwisselingsproject ‘effect’
Het uitwisselingsproject ‘effect’ loopt van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2018. Deelnemers aan het project zijn collega’s van diverse scholen en samenwerkingsverbanden in Noord-Holland, Duitsland en Estland. Het project is mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Subsidiefonds (ESF) in het kader van transnationale samenwerking. In november 2018 bezoeken de Duitse en Estse collega’s Noord-Holland.

 

Nieuwsgierig naar onze ervaringen?

De volgende collega’s uit Noord-Kennemerland namen deel aan de uitwisseling: Jessica Kramer en Mignon van Dort (het Werk!), Alie van der Westen (Heliomare College Alkmaar), Ellen Vermeeren (Clusius College Alkmaar), Mieke Pelger (Focus), Titia de Haan (de Viaan), Hans Eeftinck (TOM) en Sanne Kruijer (Samenwerkingsverband vo Noord-Kennemerland).

 
Download
Presentatie werkreis Halle-Leipzig-Berlijn