Maatwerk voor nieuwkomersleerlingen - meer kansen met passende ondersteuning in het reguliere vo (brochure VO-raad)

  • gisteren
  • 6
Nieuwsberichten

Download brochure Maatwerk voor nieuwkomersleerlingen

Scholen leveren een stevige bijdrage aan de onderwijsloopbaan en ontwikkeling van leerlingen die nieuw zijn in Nederland. Op korte termijn wordt verwacht dat de instroom vanuit Internationale Schakelklassen (ISK’s) verder toeneemt. Hierdoor staan scholen voor een complexe opdracht.
De leerlingen waar het om gaat, hebben namelijk verschillende behoeftes aan ondersteuning.

Wanneer anderstalige leerlingen vanuit een Internationale Schakelklas (ISK) instromen in het reguliere vo, ontstaat er bij scholen soms twijfel: komt het wel goed? “Schuif die twijfel opzij”, zegt Lies Alons, directeur Onderwijs van het ITTA (Kennisinstituut voor Taalontwikkeling) in Amsterdam. “Gebruik hun komst als positieve trigger om verder werk te maken van het taalbeleid. Investeren in taalontwikkeld lesgeven en nieuwkomersleerlingen ondersteunen bij hun verdere taalverwerving, levert grote resultaten op.”

In de brochure Maatwerk voor nieuwkomersleerlingen vinden schoolleiders, schoolbestuurders en andere geïnteresseerden adviezen. Deze zijn afkomstig uit onderzoeken, praktijkvoorbeelden en tips van ISK’s en reguliere scholen. Ook bevat dit document externe verwijzingen naar ondersteuning bij het inrichten van je school voor nieuwkomersleerlingen. Op de laatste pagina’s van deze brochure staat een overzicht van de verschillende vormen van maatwerk die mogelijk zijn voor nieuwkomers.