Informatie Wet versterking positie ouders en leerlingen in het passend onderwijs - wat verandert er en wat betekent dit concreet voor scholen, ouders en leerlingen?

  • 12 feb
  • 134
Nieuwsberichten

In 2025 is de Wet versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs in werking getreden. De wet is gericht op het versterken van de positie van ouders en leerlingen, zodat zij meer invloed kunnen uitoefenen op de onderwijsondersteuning die hun kind krijgt. Hieronder leggen we uit wat er verandert en wat dit concreet betekent voor scholen, ouders en leerlingen.

Ouder- en Jeugdsteunpunt per 1 januari 2025
Per 1 januari 2025 is elke samenwerkingsverband verplicht om een ouder- en jeugdsteunpunt in te richten en te faciliteren. Dit steunpunt is bedoeld als een onafhankelijke plek voor informatie en ondersteuning voor ouders en leerlingen die te maken hebben met passend onderwijs. Het steunpunt informeert en ondersteund ouders en leerlingen bij het verkrijgen van informatie over onderwijsvoorzieningen en evt. het voeren van gesprekken met de school over de ondersteuning die nodig is voor een leerling.

Ouders en leerlingen kunnen vanaf 2025 bij deze steunpunten terecht voor hulp en advies.

De steunpunten spelen een belangrijke rol bij het navigeren door het systeem van passend onderwijs en zorgen ervoor dat ouders en leerlingen beter geïnformeerd zijn over de mogelijkheden binnen de regio en rechten.


JONK een herkenbaar gezicht in de regio
Sinds 2024 is het Jeugd- en Oudersteunpunt Noord-Kennemerland (JONK) een plek waar ouders en leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs terecht kunnen voor informatie, advies, bijeenkomsten en ondersteuning over passend onderwijs. JONK is een samenwerking tussen PPO-NK (samenwerkingsverband primair onderwijs Noord-Kennemerland) en het samenwerkingsverband vo Noord-Kennemerland.

Op de website www.jo-nk.nl is informatie over diverse onderwerpen en veelgestelde vragen te vinden. Ook organiseert JONK in samenwerking met de netwerkgroep JONK diverse activiteiten en bijeenkomsten voor jongeren, ouders/verzorgers én professionals. Zoals dialoogsessies, ondersteuning door buddy’s en podcasts. Via Vertellis?! kunnen ervaringen en feedback rondom passend onderwijs gedeeld worden.

Informatie over ondersteuning opnemen in de schoolgids
Een andere belangrijke wijziging in deze wet is dat de informatie over het ondersteuningsaanbod vanaf 1 augustus 2025 ook in de schoolgids moet worden opgenomen. Dit betekent dat scholen in het nieuwe schooljaar geen apart schoolondersteuningsprofiel (SOP) meer hoeven bij te houden. Maar dat deze informatie in de schoolgids moet worden opgenomen. Dit maakt het voor ouders en leerlingen gemakkelijker om deze informatie te vinden.

Voordat scholen deze informatie in de schoolgids opnemen, moeten ze de mening van leerlingen vragen over de ondersteuning die de school biedt. Dit zorgt ervoor dat de mening van de leerlingen over de ondersteuningsbehoeften en hun ervaringen mee wordt gewogen in de tekst over de onderwijsvoorzieningen op de school.

Informatie over JONK opnemen in de schoolgids en/of website
Begin 2025 hebben alle scholen informatie over JONK ontvangen; voorbeeldteksten, logo en qr-code voor opname in de schoolgids en/of website. Zodat scholen hiermee kunnen voldoen aan de wettelijke verplichting om met ingang van 1 augustus 2025 deze gegevens te publiceren. Dit zorgt voor herkenbaarheid en uniformiteit voor alle ouders en jongeren in de regio Noord-Kennemerland.

Is er behoefte aan (meer) folders, posters en/of persoonlijk contact?
Neem dan contact op via info@jo-nk.nl of bel met de contactpersoon voor het voortgezet onderwijs,Sanne Bijl-Zuurbier via 06 - 58 070 727.

Hoorrecht voor leerlingen: Wat betekent dit?
Per 1 augustus 2025 krijgen leerlingen een nieuw recht: het hoorrecht. Dit houdt in dat scholen actief naar de leerlingen moeten luisteren en hun inbreng registeren in het OPP/TOP dossier, het document waarin de onderwijsbehoeften en doelen van de leerling zijn vastgelegd. Dit recht geldt niet alleen bij het opstellen van een OPP/TOP dossier, maar ook wanneer het OPP/TOP dossier wordt bijgesteld of geëvalueerd.

Het hoorrecht geeft leerlingen meer invloed op hun eigen ondersteuningsbehoefte, welke ondersteuning zij nodig denken te hebben en hoe zij deze ondersteuning hebben ervaren. Leerlingen zijn echter niet verplicht om inbreng te leveren; het is hun keuze of ze willen bijdragen aan het gesprek over hun eigen ontwikkeling en onderwijsbehoeften.

Wat verandert er voor ouders en leerlingen?
De wet biedt ouders en leerlingen meer inzicht in en controle over het passend onderwijs dat hun kind ontvangt.

  • Ouders kunnen nu altijd terecht bij het ouder- en jeugdsteunpunt voor advies en ondersteuning, wat zorgt voor meer transparantie en minder drempels om informatie over passend onderwijs te vinden.
  • Leerlingen krijgen meer invloed op hun eigen ontwikkelingsperspectief, waardoor zij zich meer gehoord en betrokken kunnen voelen bij hun eigen onderwijs.

Voor ouders betekent dit ook dat zij vanaf 2025 gemakkelijker informatie over ondersteuning in de schoolgids kunnen vinden, en dat zij meer ruimte krijgen om mee te praten over passend onderwijs van hun kind.

Wat verandert er voor scholen?
Voor scholen betekent de Wet versterking positie ouders en leerlingen:

  • Ouder- en jeugdsteunpunten
    Scholen moeten weten waar het steunpunt voor hun regio is en ouders en leerlingen hiernaar doorverwijzen wanneer dat nodig is.
  • Schoolgids
    De informatie over basisondersteuning en extra ondersteuning moet vanaf het schooljaar 2025-2026 opgenomen zijn in de schoolgids. Het schoolondersteuningsprofiel (SOP) verdwijnt als apart document.
  • Leerlingen met een OPP
    Scholen moeten leerlingen met een OPP/TOP dossier actief betrekken bij het gesprek over hun ontwikkelingsperspectief en hen de mogelijkheid geven om gehoord te worden over het proces.

Visual
Hier vind je een visueel overzicht van de veranderingen

Veelgestelde vragen
In samenwerking met het ministerie van OCW is er een document opgesteld met veelgestelde vragen en antwoorden over de wet.

Uitlegvideo