06 - 55 894 499 / cvantriest@swvnk.nl
Voor meer informatie neem contact op met projectleider:
Voor informatie over (hoog)begaafde leerlingen neem contact op met:
072 - 792 01 00 / mburger@swvnk.nl
Een inspirerende bijeenkomst van de Expertgroep hoogbegaafdheid over casuïstiek
10 feb | in (Hoog)begaafde jongeren
Op 6 februari vond de bijeenkomst van de Expertgroep hoogbegaafdheid van het samenwerkingsverband plaats op het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. Het thema van de middag was 'casuïstiek'. Dit zorgde voor een waardevolle en inspirerende bijeenkomst.
Een diverse groep professionals besprak praktijkvoorbeelden en onderzocht hoe gezamenlijk (hoog)begaafde leerlingen nóg beter ondersteund kunnen worden. Samen werd gezocht naar oplossingen en werkbare strategieën, waarbij expertise en samenwerking centraal stonden.
Deze sessies laten zien hoe belangrijk het is om kennis en ervaringen te delen. Niet alleen biedt het nieuwe inzichten en handelingsperspectieven, maar het versterkt ook het netwerk van professionals die zich inzetten voor (hoog)begaafde leerlingen.
Met dank aan het Murmellius Gymnasium voor de gastvrijheid en de deelnemers voor hun waardevolle inbreng: samen werken aan passend onderwijs voor (hoog)begaafde leerlingen in de regio Noord-Kennemerland!
Wil je meedenken of is er een casus die je wilt inbrengen?
Vragen of suggesties zijn welkom bij Colette van Triest, projectleider hoogbegaafdheid, via cvantriest@swvnk.nl
Expertgroep hoogbegaafdheid
Het samenwerkingsverband stimuleert samenwerking en kennisdeling op het thema (hoog)begaafdheid. Hiertoe is een expertgroep opgericht waarin de meeste vo scholen participeren.
Deskundigheidsbevordering
Meer kennis leidt tot betere signalering en begeleiding van (hoog)begaafde leerlingen op de scholen. Alle scholen kunnen binnen het samenwerkingsverband gebruik maken van laagdrempelige consultatie van een deskundige (hoog)begaafdheid bij vastlopende casuïstiek.
PO-VO overgang
Samen met het samenwerkingsverband en de scholen voor primair onderwijs onderzoeken wij hoe wij het onderwijs in onze regio nog beter kunnen laten aansluiten voor de doelgroep van (hoog)begaafde leerlingen bij de overstap van basis- naar voortgezet onderwijs. Verschillende activiteiten op deze doelstelling zijn reeds ingezet. Zo is een consulent vo beschikbaar gesteld om mee te denken over (hoog)begaafde basisschoolleerlingen waarover vragen bestaan en bij wie kwetsbaarheid wordt ervaren met betrekking tot een kansrijke overstap naar het voortgezet onderwijs. HB coach en consulent Mascha Burger is bereikbaar via mburger@swvnk.nl. Daarnaast organiseren we jaarlijks regionale bijeenkomsten voor betrokkenen vanuit het primair en voortgezet onderwijs waarmee we ‘kortere lijnen’ over en weer nastreven. Door uit te wisselen leren we van elkaar hoe in het primair onderwijs (nog) beter kan worden voorbereid op de overstap naar het voortgezet onderwijs en hoe in het voortgezet onderwijs nog beter kan worden aangesloten op reeds ingezette ondersteuning.
Extra ondersteuning
Sommige (hoog)begaafde leerlingen hebben extra ondersteuning nodig bij hun ontwikkeling en schoolgang. Dit kan worden verzorgd door de eigen school, bijvoorbeeld door de trajectbegeleider of de ondersteuningscoördinator.
Samenwerking onderwijs-jeugd/gezinshulp
Het samenwerkingsverband streeft naar het verder optimaliseren van de samenwerking tussen onderwijs, gemeenten en jeugdgezinshulp wanneer een hoogbegaafde jeugdige (en diens gezin) zorg nodig heeft. Hiertoe voeren we overleg met de jeugddeskundigen van gemeenten en met de Jeugd- & schoolcoaches die verbonden zijn aan alle scholen.