Naar de middelbare school - 7 tips voor de brugklas

  • jul 2023
  • 282
Jeugd- en Oudersteunpunt NK

Om ervoor te zorgen dat de overgang naar de middelbare school soepel verloopt, lees je hier een aantal praktische tips voor de brugklas.

Grote stap
Gaat jouw kind binnenkort naar de brugklas? Een grote stap! Een nieuwe klas, vaak een grote school, andere vakken, meer huiswerk en veel verschillende docenten. Een volgende stap op weg naar meer zelfstandigheid.

Tips voor de brugklas

  1. Bereid je in de laatste weken van de vakantie goed voor
  2. Zorg voor een positieve werksfeer thuis
  3. Creëer een rustige leeromgeving
  4. Gebruik bij huiswerk maken het 5-stappenplan
  5. Spreek een eindmoment af
  6. Help jouw kind relativeren
  7. Bezoek de kennismakingsavond of het startgesprek van de school

Tip 1: Voorbereiding
Het is handig om in de laatste weken van de vakantie alles voor een goede start en fijne leeromgeving te organiseren: een rustige eigen plek, de boeken gekaft en studiebenodigdheden zoals agenda, etui, pennen en potloden gekocht.

Tip 2: Zorg voor een positieve werksfeer
Uit school is het fijn om eerst even te ontspannen. Het is belangrijk dat huiswerk vanaf het begin een gewoonte wordt, ook al is het nog niet zoveel. Bepaal vervolgens samen met jouw kind welke tijd het meest geschikt is om aan de slag te gaan, zo voorkom je uitstelgedrag. Heeft jouw kind jouw hulp nodig? Kies dan voor een moment waarop je als ouder echt tijd voor jouw kind kunt reserveren.

Tip 3: Rustige leeromgeving
Huiswerk maken gaat het best in een rustige omgeving. Op een vaste plek komt jouw kind sneller in de ‘huiswerkstand’. Dat kan aan tafel in de woonkamer of op de eigen kamer. Bespreek met jouw kind waar de voorkeur naar uitgaat. Belangrijk daarbij is dat er zo min mogelijk afleiding is. Maak daarom afspraken over telefoon, laptop, tv en andere apparatuur.

Tip 4: Huiswerk en het 5-stappenplan
Vindt jouw kind het lastig om met het huiswerk aan de slag te gaan? Probeer dan het 5-stappenplan. Een goede methode om in het begin samen aan te leren. Na verloop van tijd kan jouw kind dit zelf.

  1. Schoolagenda: Leer jouw kind nooit zomaar te beginnen. Eerst kijken, dan aan de slag. In de agenda ziet jouw kind wat het moet doen voor de volgende dag. Maak dagelijks een planning: wat doe ik eerst, wat erna?
  2. Huiswerk maken: Kinderen vinden het vaak prettig eerst met doewerk te beginnen, dat is prima. Zorg wel voor afwisseling. Na een portie doewerk weer wat leerwerk en zo verder.
  3. Lessen leren en controleren: Iets leren kan in het begin lastig zijn. Het begint met de tekst goed door te lezen en te kijken of je alles snapt. Moeilijke woorden opzoeken. Een samenvatting, schema of mindmap maken helpt. Kent jouw kind de stof? Na het leren is het belangrijk dat jouw kind zichzelf leert controleren. Bijvoorbeeld door aan jou of zichzelf te vertellen waar de les over gaat. Als jouw kind het prettig vindt, kun je ook helpen door te overhoren. Daarnaast zijn er voor de talen veel overhoormogelijkheden op internet.
  4. Leren plannen: Leer jou kind vragen stellen die helpen bij het plannen. Zoals: Hoeveel tijd heb ik vandaag? Heb ik afspraken buitenshuis? Heb ik binnenkort een toets? Het is goed daar al een paar dagen eerder mee te beginnen. Liever 3 keer 10 minuten oefenen, dan 1 keer 30 minuten. Zijn er opdrachten die pas over een paar dagen klaar hoeven te zijn, maar nu al gemaakt kunnen worden? Het is fijn om af en toe vooruit te werken.
  5. Afsluiten: Huiswerk af? Laat jouw kind altijd de agenda controleren en afvinken, bureau leegmaken en de schooltas voor de volgende dag inpakken.

Tip 5: Afronding
Behalve een startmoment is het ook goed een eindmoment af te spreken. Hoe lang jouw kind voor het huiswerk nodig heeft zal per dag verschillen. Bovendien heeft het ene kind meer tijd nodig dan het andere. Maar na verloop van tijd valt redelijk in te schatten wat de gemiddelde huiswerktijd is. Einde: opruimen en tas inpakken voor de volgende dag.

Tip 6: Help relativeren
Huiswerk is belangrijk, maar ontspanning ook. Help daarom in het begin bij het plannen, zodat jouw kind ook tijd overhoudt om te sporten, met vrienden te chillen of iets anders ter ontspanning te doen.

Tip 7: Kennismaking of startgesprek van de school
Als het goed is, nodigt de mentor van de klas al kort na de start de ouders uit voor een eerste kennismaking. Vaak is dat met alle ouders van de klas, maar steeds meer met een individueel startgesprek tussen mentor, ouders en leerling. Het is aan te raden deze te bezoeken. Daar hoor je het beleid van de school en welke aanpak van het huiswerk de school aanbeveelt. Als ouder kun je in dit gesprek bijvoorbeeld aangeven wat de mentor over jouw kind zou moeten weten.

Bron: Ouders & Onderwijs