Welkom op de pagina van het Jeugd- en Oudersteunpunt Noord-Kennemerland
Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. De meeste kinderen kunnen de lessen op school goed volgen. Maar niet ieder kind is hetzelfde. Soms is extra hulp nodig of moet een kind extra oefenen. Of heeft een kind andere uitleg of lesstof nodig. En soms onderwijs op een andere, speciale school.
Voor passend onderwijs is een goede samenwerking tussen kind, ouder(s) en school heel belangrijk. Hoe is passend onderwijs in de regio Noord-Kennemerland geregeld? Wat voor hulp is beschikbaar? Hoe werk je samen met school? Het helpt jou als ouder en/of jongere als je duidelijke informatie hebt en weet bij wie je terecht kunt met vragen. Het jeugd- en oudersteunpunt helpt jou daarbij:
bel of app naar Sanne Bijl-Zuurbier via 06 - 58 07 07 27 of mail naar info@jo-nk.nl
Ontmoetingen voor de jeugd
Jongeren ontmoeten elkaar al op school of online. Maar natuurlijk is het ook fijn om elkaar 'live' te zien:
* Jongeren kunnen op vaste tijden de Huiskamer binnenstappen, waar zij mee kunnen doen aan activiteiten.
* JIJ hoort erbij zorgt ervoor dat jongeren op een ontspannen manier met elkaar in contact komen.
* friend4friend is er voor jongeren en nieuwkomers. Je spreekt wekelijks met elkaar af en doet samen vrijwilligerswerk.
* De training Let's get social is voor jongeren die zichzelf beter willen leren kennen en meer over het onderwerp vriendschap willen weten.
Brochure voor ouders/verzorgers | Wat is passend onderwijs?
Klik hier of op onderstaande afbeelding om de brochure te downloaden.
Op deze pagina is de informatie in andere talen te vinden.
Informatie digitaal afstandsonderwijs
Onderwijs op school met leeftijdsgenoten en leraren is voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk. Maar soms kan een kind niet naar school, door lichamelijke of psychische klachten. Of lukt het maar deels of onregelmatig.
Ook dan heeft een kind recht op onderwijs. Onderwijs dat zo goed mogelijk bij het kind past met de hulp die daarbij nodig is, binnen de mogelijkheden die de school heeft. Digitaal afstandsonderwijs kan een waardevol onderdeel zijn van hulp een een kind dat tijdelijk niet naar school kan. Daarover leest u in deze brochure van de Rijksoverheid meer.
Gratis online cursus: In gesprek met je kind over alcohol en drugs - organisatie door het Trimbos instituut
mrt 2024 | in Jeugd- en Oudersteunpunt NK
Praten met je kind is belangrijk voor de opvoeding, maar dit is soms lastig.
In deze (gratis) online cursus van het Trimbos Instituut leer je tips om met je kind over moeilijke onderwerpen te praten en ruzies op te lossen. Want als je weet wat er echt aan de hand is, kun je vaak beter met het probleem omgaan. Er zijn zes interactieve lessen, die elk ongeveer 15 minuten duren. Bekijk voor tips ook deze 'Weetjes rondom het thema alcohol en drugs' van In control of alcohol & drugs en GGD Hollands Noorden.
Je kunt deze cursus starten op elk gewenst moment.
Online video ‘De lerende tiener, zelfregulatie en het brein’
Jelle Jolles, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit, Amsterdam heeft zijn online inspiratielezing ‘De lerende tiener, zelfregulatie en het brein’ als video op YouTube beschikbaar gesteld. De presentatie is gemaakt is bedoeld voor ouders en andere opvoeders, docenten, sportcoaches ... en óók voor de jongere zelf.
Klik hier voor de video.
Brochure voor jongeren | Wat is passend onderwijs?
Klik hier of op onderstaande afbeelding om de brochure te downloaden.
Buddy voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders - Villa Pinedo
Kinderen en jongeren met gescheiden ouders die behoefte hebben om over de scheiding van hun ouders te praten, kunnen terecht bij een buddy van Villa Pinedo. Een buddy heeft zelf ook gescheiden ouders. Hij/zij kan zich daardoor goed in de situatie verplaatsen en advies geven of antwoord geven op lastige vragen. Een buddy is beschikbaar voor kinderen en jongeren vanaf 10 tot 23 jaar.
Klik hier voor meer informatie.
Uitlegvideo passend onderwijs voor ouders
Op de website van de Rijksoverheid staat een korte video met uitleg over passend onderwijs voor ouders.
Op deze pagina is de video in andere talen beschikbaar.