Algemeen
Het samenwerkingsverband vo Noord-Kennemerland (swv) is verantwoordelijk voor de beslissing of een leerling toelaatbaar is tot:
- het voortgezet praktijkonderwijs (PrO);
- het voortgezet speciaal onderwijs (vso);
Daarnaast geeft het samenwerkingsverband vo Noord-Kennemerland (swv) beschikkingen af voor:
- toewijzing bovenschoolse voorziening (TBV);
- toewijzing individueel arrangement (TVIA);
De Commissie van Toewijzing (CvT) van het samenwerkingsverband voorziet alle aanvragen op basis van criteria van advies (een deskundigenverklaring), zodat het samenwerkingsverband een beslissing over de toelaatbaarheid en toewijzing kan nemen.
Bij elke aanvraag dient een MDO(t) verslag te worden bijgesloten. Dit verslag kan ook een samenvatting zijn van het OOGO (Op Overeenstemming Gericht Overleg) met leerling en/of ouders en/of andere betrokkenen zijn. Het samenwerkingsverband hanteert het standaard format van TOP dossier. Een bewerkbare Word-versie kun je hier downloaden.
Alle aanvragen verlopen via TOP dossier en kunnen alleen door scholen worden ingediend. Voor scholen die niet met TOP dossier werken, is een procedure beschikbaar waarin het eigen OPP gebruikt kan worden.
Toewijzingsprocedure voortgezet speciaal onderwijs (vso)
De gehele toewijzingsprocedure voor een TLV voor het vso gaat als volgt:
- De school maakt voor de jongere een OPP in TOP dossier aan en bespreekt dit met de jongere en zijn/haar ouders/verzorgers in een MDO-t (een op overeenstemmingsgericht overleg voor een aanvraag voor een TLV).
- De school maakt van dit gesprek een (MDO-t) verslag en vult TOP dossier verder aan. De school vraagt instemming op het handelingsgedeelte van het OPP aan de jongere en/of zijn/haar ouders.
- Indien nodig dient de school vervolgens via TOP dossier een volledig gevulde ondersteuningsaanvraag in bij het swv.
- De consulent van het swv leest de aanvraag door, voordat de aanvraag wordt doorgezet naar de Commissie van Toewijzing (CvT).
- De secretaris van de CvT toetst of de aanvraag ontvankelijk is. Vervolgens zullen onafhankelijke deskundigen hun advies geven over de aanvraag. Waarna de voorzitter van de CvT. de aanvraag toekent of afwijst.
- School ontvangt terugkoppeling over de aanvraag via TOP dossier.
Meer informatie over de scholen voor voortgezet onderwijs, is hier te vinden.
Zie ook: informatie overgang po-vo
Toewijzingsprocedure praktijkonderwijs (PrO)
De gehele toewijzingsprocedure voor een TLV voor het PrO gaat als volgt:
- Ouders melden hun kind aan op de praktijkschool;
- De praktijkschool onderzoekt of zij in de behoeften van de jongere kan voorzien en stelt op basis daarvan een OPP op;
- De praktijkschool dient via TOP dossier een aanvraag in bij het samenwerkingsverband. Indien nodig overlegt de praktijkschool voorafgaand aan de aanvraag met een deskundige van de Commissie van Toewijzing;
- De Commissie van Toewijzing toetst of de aanvraag volledig is en aan de toetsingscriteria voldoet. De voorzitter van de Commissie van Toewijzing kent de aanvraag toe of wijst deze af. De Commissie van Toewijzing streeft ernaar de aanvraag binnen twee weken af te ronden.
- De praktijkschool ontvangt via TOP dossier terugkoppeling op de ingediende aanvraag.
Toewijzingsprocedure TVIA
- De school heeft in TOP dossier voor de jongere een OPP aangemaakt.
- De school organiseert in samenwerking met de leerling en ouders een overleg en maakt hiervan een (MDO-(t)) verslag van in TOP dossier;
- De school vraagt instemming op het handelingsgedeelte van het OPP aan de jongere en/of zijn/haar ouders.
- De school uploadt in TOP dossier de ontvangen offerte van het individuele arrangement en dient een aanvraag in bij het swv.
- De consulent van het swv leest de aanvraag door, voordat de aanvraag wordt doorgezet naar de Commissie van Toewijzing (CvT).
- De secretaris van de CvT toetst of de aanvraag ontvankelijk is. Vervolgens zullen onafhankelijke deskundigen hun advies geven over de aanvraag. Waarna de voorzitter van de CvT. de aanvraag toekent of afwijst.
- School ontvangt terugkoppeling over de aanvraag via TOP dossier.
Via deze pagina is te lezen hoe de aanvraag in TOP dossier te verwerken.
Meer informatie over individuele arrangementen is hier te lezen.
Toewijzingsprocedure TBV CLEO
- De school van herkomst heeft in TOP dossier voor de jongere een OPP aangemaakt.
- De school organiseert in samenwerking met de leerling en ouders een Multi Disciplinair Overleg (MDO) en nodigt een consulent passend onderwijs van het swv hierbij uit.
- Vanuit het MDO wordt via TOP dossier een pre-advies aan de CvT voorgelegd.
- De CvT beoordeelt de aanvraag op procesmatige criteria en geeft indien akkoord een beschikking voor een plaatsing op het CLEO af (via TOP dossier);
- De school van herkomst geeft de medewerkers van het CLEO vervolgens toegang tot het TOP dossier van de leerling.
Via deze pagina is te lezen hoe de aanvraag in TOP dossier te verwerken.
Meer informatie over het CLEO is hier te lezen.